Oldalak

2012. november 12., hétfő

Tavasz az őszben 2. – Mit rejt az erdő?

A hétvégén, kihasználva a gombaszezon utolsó napjait ismét eltöltöttünk mindkét nap pár órát a természetben. Szombaton a Porva környéki erdőben jártunk, vasárnap pedig Bakonynánán. (Még jó, hogy ilyen nagy a Bakony.)
A múltkori alkalomhoz hasonlóan ismét számos gombafajjal találkoztunk. Szombaton inkább fogyasztható, ízletes fajok akadtak utunkba (lila pereszke, szürke tölcsérgomba) vasárnapra pedig több jutott az érdekességből, úgyhogy inkább ezeket mutatom meg, és mondok róluk néhány szót. – Ha tudok. :)


Tüskés sörénygomba - Porva, 2012. november 10.
Legyen az első a Tüskés sörénygomba

Ezt a nagy kupacnyit még szombaton találtuk a Hódos-ér medre mellett egy tuskón. Lehet, hogy annyira nem izgalmas, mint ahogy gondolom, de mivel nem emlékszem, hogy valaha láttam volna már ilyet természetben, számomra fontos felfedezés volt.  Szegény annyira ázott és csapzott volt, hogy teljes biztonsággal nem tudtuk beazonosítani, valószínűleg a tüskés sörénygombával volt dolgunk. A termőrétege nem lemezes, és nem is csöves, hanem különböző hosszúságú tüskék, csapok borítják.
Termőhelyeként a könyv tölgyest, bükköst jelöl, mi az utóbbiban leltünk rá.
A tüskés sörénygomba egyébként az ehető gombák közé tartozik, viszont védett faj. Soha nem ettem még ilyen gombát, így nem tudok saját tapasztalatról beszámolni.





Fodros papsapkagomba - Bakonynána, 2012. november 11.
Ezt a fodros papsapkagombát a bakonynánai erdőben találtuk. Egyedül volt, társak nélkül. Számomra ő is azért érdekes, mert még ilyet sem láttam az élőhelyén. Gondoltam, hogy valamiféle papsapka, mert a kucsmagomba nem így néz ki (azt már láttam), és általában tavasszal nő. Úgyhogy itthon nyomozásba kezdtünk, hogy kiféle-miféle, és ráakadtunk. Mérgező, a gyilkos galócáéhoz hasonló mérgezést okoz, de attól eltérően a mérge 60-70 fokon – de forrázással mindenképpen – elbomlik.
Amit még érdemes róla tudni, hogy süvege – mert nem kalapja van ám – a tönkkel csak annak  csúcsún nő össze, a tönk pedig hosszanti barázdákkal szabdalt, soküregű.


Bunkós agancsgomba - Bakonynána, 2012.
Bunkós agancsgomba - Bakonynána, 2012.
Ez a rondaság a bunkós agancsgomba. Sok mindent nem tudok róla mondani. Elég gyakori, de nem túl feltűnő, simán kutyaszarnak (bocs) nézheti az ember. Korhadékbontó, ezért nem meglepő, hogy leginkább korhadó faágakon, törzseken találhatjuk. 
Fogyasztásra természetesen nem alkalmas.



Öreg világító tölcsérgomba - Bakonynána, 2012.
Ez a fekete kalapú furcsaság pedig egy elöregedett, kiszáradt világító tölcsérgomba.
Formájában, megjelenésében így már nem olyan impozáns mint fiatalon (talán már nem is világít), de fotózásra így is érdemes volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése