Oldalak

2012. október 31., szerda

Párducgalóca

A párduc galóca a galócák családjának ismét egy mérgező tagja. Mint a család többi tagja, ez is kellemes küllemű, jó megjelenésű, étvágygerjesztő gomba. Hibája, hogy gyakorlatlan gombász könnyen összekeverheti a jóízű és ehető piruló galócával. A piruló galóca sokszor tömegesen terem, és nem ritka, hogy e tömeg közé nő egy-két párducgalóca is, így soha nem szabad felületesen gyűjteni, minden darabot alaposan meg kell vizsgálni.

Párduc galóca - 2012. október, Bakony

Jellemzői:

Barna (szürkésbarna, feketésbarna) kalapját fehér pettyekkel tarkítják a burokmaradványok. A pettyeit előfordul, hogy  az eső lemossa. Kalapbőre lehúzható.
Tönkje és lemezei mindig fehérek.
Tönkje karcsú, alján gumóval. Gallérja valamilyen formában (elálló, lelógó, hiányos) általában látható. A gumójánál ritkán marad peremszerű burokmaradvány.
A piruló galócától megkülönbözteti, hogy soha, semmilyen körülmények között, féregrágás helyén sem színeződik.
Hallucinogén jellegű mérgezése halálos is lehet. Senkinek nem ajánlanám, hogy, mint könnyen hozzáférhető anyagot kábítószerként alkalmazza. Termőhely, időjárás és számos más körülmény befolyásolhatja, hogy a gomba mennyi méreganyagot tartalmaz. Hatása kiszámíthatatlan.
A szemléltetés kedvéért, álljon egymás mellett két kép egy piruló és egy párducgalóca felnőtt példányáról. (Ha később sikerül jobb képeket készítenem, majd kicserélem.)

Piruló galóca - 2012. Bakony
Párducgalóca - 2012. Bakony



A hasonlóság itt talán annyira nem feltűnő, de mindkét példányon jól látható a gallér és a kalapot tarkító pettyek is. Az is megfigyelhető, hogy a párducgalóca tönkje és pettyei fehérek, a pirulóé barnás, vöröses árnyalatban színeződnek. 





A színek eltérése alapján a két faj biztonsággal felismerhető, ám első ránézésre valóban megtévesztően hasonlíthatnak egymásra. Piruló galóca gyűjtésekor ezért legyünk fokozott figyelemmel! :) De tényleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése