Oldalak

2012. november 5., hétfő

Tavasz az őszben



A hétvégén olyan nagyon megörültünk a novemberi tavasznak, hogy ismét erdei kalandozásra indultunk. Szívni egy kis lélekmelengető jó időt, friss levegőt, napfényt – amíg lehet. Biztos, ami biztos, vittük a kosarat is, hátha találunk valami késői kalapost, bár célunk elsősorban nem ez volt.
Pár héttel ezelőtt találtunk egy nagyon szép bükkös erdőrészt, sajnos akkor nem volt időnk annyira bejárni, mint szerettük volna, ezért oda tértünk most vissza.

Valamilyen korallgomba - Bakonybél, 2012. november 4.

 Korallgomba


Megnéztük hogy növekedett-e valamit a korallgomba, amit felfedeztünk a múltkor, egy tuskón. (Nem sokat, de még mindig jól néz ki.) Nem tudom milyen fajta lehet (talán bükkös), egyáltalán nem ismerem ezeket a fajokat, úgyhogy csak nézegetni szoktuk. Nagyrészt étkezésre alkalmatlanok, esetleg mérgezők. Az azonban biztos, hogy nem mindennapi látványt nyújt egy-egy nagyobb telep. :)












Szarvasagancsgomba - Bakonybél, 2012. november 4.

Szarvasagancsgomba

 

 Ez a másik érdekesség, a szarvasagancsgomba. Az igazi korallgombákhoz nincs köze. Ezt elfogadom axiómának. (A magyarázatot most, így elsőre nem sikerült feldolgoznom.)
Ez a nagyon apró teremtés kb. 2 cm-es volt, vagy talán még annyi sem. Korhadékon él,  és nem annyira ritka, mint amennyire különleges megjelenésű. Igaz, hogy jól ki kell nyitnia az embernek a szemét, és nemcsak nézni, hanem látni is kell, ha észre akarja venni, mert nagyon el tud bújni az avar, a sár és a moha között manónyi termetével.
Jelentősége nem táplálkozási szempontból van, "tevékenysége" korhadékbontásra korlátozódik.







Láttunk más érdekességeket is, például egy tuskón, a moha közé nőtt bimbós pöffeteget, és valamilyen bocskort hordó gombát is. Sajnos a képen nem látszik jól, hogy a pöfi a mohával körbenőtt tuskó oldalán bújt elő, de tényleg ott volt, és egészen különleges látványt nyújtott a kicsi sárgás golyó a zöld moha között.
A bocskorosról szintén nem tudom, hogy miféle, valamelyik selyemgomba faj lehet, még elég fiatal volt és igen jól látszott fejlett, hatalmas, fehér bocskora. 

Pöfi a tuskón - Bakonybél, 2012. november 4.
Selyemgomba faj - Bakonybél, 2012. november 4.





















A kirándulás azonban amellett, hogy nagyon hasznos volt testileg, szellemileg, és tanulás, tájékozódás szempontjából, egyéb hasznot is hozott, mert az érdekességek mellett találtunk vacsorára valót (szürke tölcsérgombát, lila pereszkét, kései laskát és dióízű galambgombát), így a kosarunk sem maradt üres, és estére megtömhettük a hasunkat erdei gombavadassal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése