Oldalak

2012. október 21., vasárnap

Gyilkos galóca

Ahogy a „bemutatkozásban” írtam, a gyilkos galóca az a gomba, amit minden erdőjáró, gombát szedő (és főleg fogyasztó) embernek ismernie kell. Legyen hát ő az első a listán, akit megpróbálok úgy-ahogy bemutatni.
Halálosan mérgező!!!

Egy saját kép róla:
A  legsúlyosabb mérgezést okozó gomba. A halálos gombamérgezések legnagyobb hányadáért felelős. Nem véletlenül mondják, hogy NE NYÚLJON gombához, aki teljes biztonsággal nem ismeri fel. 

Fő jellemzői: 

 Kalapja a sárgászöldtől egészen a szürkésbarnáig sokféle színben és árnyalatban előfordulhat. Fiatalon félgömb alakú, később ellaposodik. 
Lemezi sűrűn állók, nem lefutók, fehérek. (Idősebb példánynál, sárgás, zöldes árnyalat megjelenhet.)
Nyomásra, törésnyomon, megvágott felületen NEM színeződik
Tönkje karcsú, vékony, márványos mintázatú. Gallért és bocskort visel. Mindkettő jól felismerhető. 
Lomberdőkben, vegyes erdőkben gyakori, nyári-őszi gomba.

A képen látható galócákat 2012. október 20-án kaptuk lencsevégre.  
Fehér példányai hasonlítanak a csiperkéhez és a tarlógombához.  A csiperkének azonban nincs bocskora, lemezei pedig a rózsaszínből váltanak feketére. A tarlógombának szintén nincs bocskora, tönkje a kalapból csuklósan kifordítható. 
Zöldes példányait zöld galambgomba fajokkal tévesztik össze, ezeknek azonban sem gallérjuk, sem bocskoruk nincs.

A tapasztalatunk az, hogy igazán akkor lehet egy gombafajt  megismerni, majd egyértelműen felismerni, ha legalább egyszer találkoztunk vele az élőhelyén. Tapintottuk, megszaglásztuk, és minden kétséget kizáróan azonosítottuk (azonosíttattuk).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése