Zöld harmatgomba - Bakony, 2012. október 5. |
Fő jellemzői:
Kalapja zöld, fehér pikkelyekkel tarkítva. Bőre lehúzható, feldolgozás előtt le is kell húzni. Lemezei csokoládébarnára színeződnek.Tönkje szintén pikkelyes. Gallérja van.Összekeverhetőségével kapcsolatban itt is a gyilkos galócát említi az irodalom, de annak lemezei fehérek (esetleg enyhén zöldes árnyalattal) az idősebb gombák esetében is.
Fogyaszthatóságát tekintve (így utólag) több mindent olvastam. Hol ehetőként, hol nem ehetőként definiálják, de sehol nem mérgezőként. Állítólag azonban kalapbőre hallucinogén anyagokat tartalmazhat. Persze nem csak ezért kell megszabadulni tőle, hanem mert nyálkássá teszi az ételt, így csökkentve élvezeti értékét.
Nos, a mi itthoni gombáskönyvünk (Kalmár - Makara: Ehető és mérges gombák) a következőket mondja róla: „ehető, de a nyálkás bőrét le kell húzni. A csiperkéhez hasonló ízű. Főleg, mint levesgomba használható.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése