Oldalak

2012. október 24., szerda

Zöld harmatgomba

Bakonyi erdeinkben lépten-nyomon beleütköztünk, egy viszonylag kistermetű, itt-ott fehér pikkelyekkel tarkított, zöld kalapú gombába. Kis termete, és zöld színe miatt nem nagyon foglalkoztunk vele, és inkább a helyén hagytuk. Aztán minél többször találkoztunk vele,annál inkább érdekelni kezdett, hogy mi is lehet, így utánajártunk. Ő a zöld harmatgomba.


Zöld harmatgomba - Bakony, 2012. október 5.

Fő jellemzői:

Kalapja zöld, fehér pikkelyekkel tarkítva. Bőre lehúzható, feldolgozás előtt le is kell húzni. Lemezei csokoládébarnára színeződnek.Tönkje szintén pikkelyes. Gallérja van.
Összekeverhetőségével kapcsolatban itt is a gyilkos galócát említi az irodalom, de annak lemezei fehérek (esetleg enyhén zöldes árnyalattal) az idősebb gombák esetében is. 

Fogyaszthatóságát tekintve (így utólag) több mindent olvastam. Hol ehetőként, hol nem ehetőként definiálják, de sehol nem mérgezőként. Állítólag azonban kalapbőre hallucinogén anyagokat tartalmazhat. Persze nem csak ezért kell megszabadulni tőle, hanem mert nyálkássá teszi az ételt, így csökkentve élvezeti értékét.



Nos, a mi itthoni gombáskönyvünk (Kalmár - Makara: Ehető és mérges gombák) a következőket mondja róla: „ehető, de a nyálkás bőrét le kell húzni. A csiperkéhez hasonló ízű. Főleg, mint levesgomba használható.”
Hittünk neki, és beleszeltük a tojásosgomba-alapba. Nem láttunk tőle furcsákat, és gyomorpanaszokat sem okozott, (jól elősütve nyálkás sem lett) úgyhogy gond egy szál se, ettől függetlenül jelentéktelensége (étkezés szempontjából) miatt valószínűbb, hogy a jövőben inkább elkerüljük. Ki tudja, biztos, ami biztos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése