Oldalak

2012. október 23., kedd

Piruló galóca

Az ínséges nyár után, az idei ősz időjárása kedvezett a galócaféléknek (és minden más gombának is), így számos fajt gyűjthettünk és figyelhettünk meg. Galócák közül eddig kettőről beszéltem, mindkettő mérges. Most következzen egy nagyon szép és emellett ízletes fajta, a piruló galóca.
Elkényeztetett bennünk a természet, mert két egymást követő napon, más-más helyen számos példányt találtunk belőle, így egy része már téli készleteinket gazdagítja.

A képek 2012. október 20. és 22-én készültek.

Az első képen két igazán ínycsiklandó fiatal példány van, jól megfigyelhető a vaskos, szinte gumós tönkje. 
Ekkor a legfinomabbak, és esélyes, hogy még egyáltalán, vagy legalábbis kevéssé férges. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy hamar, és nagyon megkukacosodik. Így sajnos a zsákmányunk egy része a kidobós lett. :(

Fő jellemzők:

Formája zömök, kalapja barnásvöröses, burokmaradványokkal pettyezett. A pettyei általában barnák, de világosabb színűek is lehetnek. Húsa, lemezei, tönkje törésre vörösödnek. (Hol jobban, hol kevésbé, előfordul, hogy alig, azonban a kukacfuratoknál mindig jól látszik a színváltozás.) A kalap bőre lehúzható (feldolgozás előtt le is kell húzni), alatta a húsa halványvöröses. Gallérja fehér színű, nagy, jól megfigyelhető.

Főleg lomberdőkben találhatjuk, kora tavasztól késő őszig előforduló gyakori gomba.
Összetéveszthetősége: 
Az irodalom a párducgalócát emeli ki elsősorban mint hasonló fajt. Különbözőségük abban áll, hogy a párducgalóca nem vörösödik, tönkjének töve nem rücskös, inkább párkányszerű bocskora van. Tönkje és pöttyei fehérek.
Megkülönböztetésük egyes példányok esetében tényleg nehéz lehet a kezdő gombázó számára.
Mint hasonló fajt, az irodalom említi még a  légyölő galócát, de ezzel szerintem tényleg csak a nagyon kezdő, gyakorlatlan gombaszedő keverheti össze a színük különbözősége miatt.

Azt olvastam róla, hogy árusítása nem engedélyezett az összekeverhetősége miatt, így csak az kóstolhatja, aki magának szedi. Aki pedig a gombát szereti, ne féljen ettől a fajtától, mert tartalmas, az íze kitűnő, és sokszor tömegesen terem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése